Boligsøgning

Som udgangspunkt skal du selv finde en bolig i dit praktikland. 

Vi kan anbefale dig at søge bolig via Internettet. Du skal altid være meget opmærksom, når du søger bolig - både hvad angår mæglergebyr og mæglerbetingelser i øvrigt - søg kun gennem ét bureau ad gangen for at undgå dobbelt mæglergebyr. Herudover skal du være meget forsigtig med at overføre penge til eventuelle private udlejere, før du har mødt udlejeren og set værelset/lejligheden. 

Herudover kan du være heldig, at du kan overtage et værelse eller en lejlighed fra en af de PIU-elever, der afslutter sit praktikophold, når du flytter derned. Det er en god ide at spørge eventuelle nuværende PIU-praktikanter omkring dette, enten via Facebook eller når du er afsted på ansættelsesrejse.  

Du kan søge AUB om hjælp til indskud med 4.000 kr. som maximum samt til mæglergebyr ved anvisning med 50% af gebyret dog 2.000 kr. som maximum. Vær opmærksom på din lejekontrakt - læs den godt igennem, så du kender betingelserne, specielt opsigelsesvarsel, inden du skriver under. Når du overtager værelset/lejligheden skal du gennemgå det/den for eventuelle fejl og mangler m.v. sammen med udlejeren, således at der udfærdiges en liste over eventuelle fejl og mangler, der underskrives af begge parter. Du skal gemme listen, så du har den ved gennemgang af værelse/lejlighed når du skal fraflytte lejemålet.   

Boligsøgning i Storbritannien og Irland

Generelt er boligstandarden lavere end det, I kender fra Danmark, og til gengæld meget dyr især i London området og tæt på London. Derfor kan det anbefales at undersøge mulighederne for at dele en lejlighed med andre PIU-elever eller leje et værelse i en såkaldt flatshare eller house share. Du kan f.eks. benytte følgende hjemmeside: www.spareroom.co.uk


Benyt jer af KFUK, da der ofte er mange andre boligsøgende der. Dansk KFUK "Nutley Court", 43 Maresfield Gardens, GB London NW3 5TF, www.kfuk.co.uk

Herudover kan vi anbefale følgende hjemmesider:

www.rightmove.co.uk

www.gumtree.com

www.zoopla.co.uk

Desuden modtog vi april 2013 flg. link til en mægler i England www.goingbritish.co.uk

Husk at være opmærksom på, at hvis der er en mægler involveret, så skal der betales et gebyr. Kan være £ 50,00 pr. mand eller en uges husleje i alt. I de fleste tilfælde betaler man dog kun gebyr, hvis man accepterer en bolig.

Pas på med at tegne en kontrakt for en længere periode, da det så vil være meget svært (og dyrt) at komme ud af den, hvis I skulle finde noget bedre/billigere. Ofte kræver udlejer at man binder sig for minimum 6 måneder.

Boligsøgning i Tyskland

Der er flere forskellige muligheder for at finde en bolig i Tyskland. Den nemmeste måde er umiddelbart at finde en lejlighed eller et værelse via Internettet, hvor nogle af de mest brugte hjemmesider er:

www.wg-gesucht.de

www.immoagenten.de

www.immonet.de

www.immobilienscout24.de

www.immowelt.de

En del PIU-elever vælger at leje et værelse i et Wohngemeinschaft (WG), hvor man deler lejlighed med andre unge mennesker. Det er en rigtig god mulighed for at skabe et socialt netværk og for at få trænet sit tyske sprog udover arbejdet. Du kan benytte hjemmesiden www.wg-gesucht.de til at søge efter et Wohngemeinschaft.

Endelig kan du være heldig, at du kan overtage et værelse eller en lejlighed fra en af de PIU-elever, der afslutter sit praktikophold, når du flytter derned. Det er en god ide at spørge eventuelle nuværende PIU-praktikanter omkring dette, enten via Facebook eller når du er afsted på ansættelsesrejse.  

Du skal være forberedt på, at det kan være nødvendigt med en tur til Tyskland i forbindelse med boligsøgningen. Fremvisning af lejlighed foregår ofte på den måde, at alle interesserede møder op til fremvisningen på samme tid, og du kan derfor ikke forvente, at få tilbudt den første lejlighed, du er interesseret i.

 

Råd fra praktikanter i Tyskland (Klik på nedenstående links og læs det hele)

  • Hej nye PIU'er i Berlin
    Her er lige en lille smule hjælp at hente til hvor I/du kan søge lejligheder, og hvilke områder jeg ville anbefale. Jeg havde selv meget svært ved at finde ud af hvilket område jeg skulle bo i, da jeg ikke havde nogen idé om hvor de "gode" og "dårlige" områder var henne af  LÆS MERE
  • Jeg har personligt brugt www.immonet.de til at søge hjemmefra. Vidste på forhånd, at jeg gerne ville bo sammen med andre for at undgå at sidde alene og trille tommelfingre i en lille lejlighed. På denne hjemmeside kan man søge meget præcist. Jeg havde eksempelvis stor gavn af at man kan søge på en specifik bydel - således bor jeg nu knap 10 minutters gang fra min arbejdsplads, hvilket er super praktisk! LÆS MERE
  • Omkring bofællesskab / kollektiv (WG): Til at søge med har jeg udeukkende brugt den side der hedder www.wg-gesucht.de. På siden kan man lægge sin egen profil ind, sådan at andre kan opsøge dig. Man har yderligere også et meget godt overblik over de mange tilbud fra forskellige WG'er og det er 100% gratis. Man skal være forberedt på at alle vil gerne have et interview. Jeg har personligt været nødt til fra starten at nedprioritere mit kvalitetsniveau, da jeg ikke havde nogen mulighed for at fortage noget interview. Så jeg endte 6 km uden for byen i et gammelt hus sammen med 5 andre tyskere. LÆS MERE